Bajramska cestitka

Drage i           poštovane džematlije,           prijatelji i simpatizeri IZ Stuttgarta                                                                              

Hadž i       kurban       u       sebi         sadrže imansku, moralnu, socijalnu, društvenu, ummetsku, pa       i       globalnu       dimenziju. Moramo         ih znati         čitati u kontekstu potreba vremena i prostora.

Svi         propisi vezani za obavljanje         hadža i klanje kurbana vode ka Allahovoj blizini i milosti, vode         ka duhovnom         usavršavanju pojedinca i svih društvenih kategorija. Svako         udaljavanje od         Allaha, od Kur’ana, od Islama, od Sunneta i svako zanemarivanje         ponuđene Upute         od Allaha ima za posljedicu tumaranje po tminama zablude i         ropstvo nekome ili         nečemu drugom a ne Allahu, što neminovno vodi u poniženje i         propast.

U         kakvom         stanju mi dočekujemo ovaj Kurban bajram?! Kakvi smo očevi, kakvi         sinovi, kakve         majke, kakve supruge?! Jesmo li zadovoljni sa stanjem samih         sebe, svoje bračne zajednice, svoje porodice i stanjem ummeta? Promjene se         dešavaju,         uključimo se u taj, za nas muslimane, nadasve važan proces.

I         hadž i         kurban upućuju nas na to da nema ostvarenja ciljeva bez uložene         žrtve, bez truda,         bez iskušenja, bez predanosti Allahu i iskrenog odnosa prema         Njemu.

Sa željom da i dalje zajedno i         udruženim snagama ostvarujemo         uspjehe, pravimo pozitivne promjene, širimo svaku vrstu khajra,         pozitivnu         energiju i optimizam, te moleći Allaha da nam svima podari dobro         zdravlje i         mudrost, da nam srca ispuni snažnim i nepokolebljivim imanom i         učvrsti nam noge         na sirati mustekimu, iskreno vama i članovima vaših porodica         čestitamo Kurban         bajram.

BAJRAM  ŠERIF MUBAREK

 
 

Share this Post