Zadnja desetina Ramazana

“U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!

Mi smo ga objavili u noci Kadr,

A sta ti znas sta je noc Kadr?

Noc Kadr je bolja od hiljadu mjeseci,

meleki i Dzibril, s dozvolom Gospodara svoga, spustaju se u njoj zbog odluke svake,

spas je u njoj sve dok zora ne svane.”

(El Kadr, 1-5)

Esselamu alejkum postovane dzematlijke i dzematlije,

nastupili su zadnjih deset dana ramazana pa da podjestimo na vrijednost istih:

Mi smo ga objavili u noci Kadr, tj. Mi smo Kur´an objavili u blagoslovljenoj noci Kadr koja se nalazi u blagoslovljenom mjesecu ramazanu.


A sta ti znas sta je noc Kadr?
Ovo je velicanje znacaja ove noci u kojoj je Allah objavio Kur´an, narocito sto je ona …

Noc Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, tj dobro djelo ucinjeno u njoj  je bolje od poboznosti u trajanju od hiljadu mjeseciu kojima ne bi bilo noci Kadr. Ebu Hurejre prenosi: “Kad je dosao ramazan, Allahov Poslanik, s.a.v.s. rekao je: Dosao vam je mjesec ramazan, blagoslovljen mjesec u kome vam je Allah propisao post. U njemu se otvaraju dzennetske, a zatvaraju dzehennemske kapije.  U njemu su okovani sejtani. U njemu je jedna noc bolja od hiljadu mjeseci. Ko bude uskracen njenog dobra, taj je zaista uskracen, zato sto je poboznost provedena u njoj ravna poboznosti u trajanju hiljadu mjeseci.”
Buhari i Muslim navode da je Ebu Hurejre rekao: “Allahov je Poslanik s.a.v.s. rekao: “Ko noc Kadr provede u ibadetu /duboko/ vjerujuci i nadajuci se /nagradi/, bit ce mu oprosteni raniji grijesi.”

meleki i Dzibril, s dozvolom Gospodara svoga, spustaju se u njoj zbog odluke svake,
tj. zbog blagoslovljenosti ove noci, u njoj se meleki spustaju vise nego uobicajeno.


spas je u njoj sve dok zora ne svane.”
tj. noc Kadr je sigurna. U njoj sejtan ne moze ciniti zlo ni navoditi na njega. U njoj se provode odluke i odredjuje koliko ce se zivjeti i kakva ce biti nafaka.

Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao: “Noc Kadr je u posljednih deset dana ramazana. Ko ih provede u ibadetu moleci da u njima bude nagraden, Allah ce mu oprostiti i predasnje i docnije grijehe. To je neparna noc!”

Iskoristimo ovu blagodat i cini mi sto vise ibadeta (ne samo u 27. noci) moleci Allaha za oprost i Njegovo zadovoljstvo.

Nek su vam hairli ovi mubarek dani.

Wassalam

Vas Odbor

 
 

More Posts in Tefsir

 
 

Share this Post