Održan treći susret Omladinskog kruga IZ Stuttgart

Novi razlozi i povodi za optimizam

U nedjelju, 02.06.2013, u prostorijama IZ Stuttgart, održan je treći susret Omladinskog kruga (OK) koji je u svom dnevnom redu imao nekoliko tačaka za razmatranje i diskusiju, te malo rekreacije i druženja u cilju boljeg međusobnog upoznavanja. Susretu je prisustvovalo dvadeset mladića i djevojaka i protekao je u vrlo lijepoj atmosferi. Sasvim se jasno dalo zaključiti koliko su omladini potrebni ovakvi susreti i druženja, te međusobna upoznavanja.

  1. Na početku se odmah razradila tačka o učešću OK-a na džematskom Flohmarktu i druženju koje je predviđeno za subotu 15.06.013. Dogovoreno je da Ok organizira svoj Info-Stand na Flohmarktu. Djevojke mogu donijeti slatkiše, a mladići mogu na licu mjesta praviti palačinke.
  2. Razgovaralo se i o izletu koji Džemat organizira 22.06.013 u Europa park. Za izlet se je potrebno na vrijeme prijaviti. I Flohmarkt i izlet u Europa park se očekuju sa velikim interesovanjem i željom za druženjem.
  3. Na susretu je razmatrano i iz kuloara nametnuto pitanje izbora rukovodstva u OK. Prisutnima je pružena prilika da se tajno izjasne o održavanju izbora u rukovodstvo OK, i rezultati su pokazali da je prerano birati rukovodstvo OK-a, obzirom da je Ok tek na početku sa svojim radom i da se mladići i djevojke još uvijek međusobno ne poznaju dovoljno da bi o nekome imali određeno mišljenje. Ostvareni projekti i vrijeme će pokazati karakter, kvalitete i postaviti kriterije za izbore rukovodstva. Naime, 88% prisutnih se izjasnilo da je još prerano za održavanje takvih izbora. U tom smislu je istaknuto da OK želi raditi isključivo u okviru IZ Stuttgart, sarađivati sa imamom i članovima Odbora, ali želi imati i samostalnosti u svome radu.
  4. Usvojen je i prijedlog da se Islamskom obrazovanju i što boljem (u)poznavanju islama posveti posebna pažnja, time što će se obrađivati aktuelne islamske teme, kur’ansko pismo i tefsir Kur’ana.
  5. U cilju što boljeg upoznavanja, okupljanja što većeg broja mladih i druženja dogovoreno je organiziranje Grill susreta u nedjelju 09.06.013, na Max-Eyth-See, ukoliko to vremenske prilike budu dozvolile. Kao alternative predloženo je zajedničko gledanje nekoga od filmova.
  6. Pred kraj susreta upriličeno je malo rekreacije, a potom se izašlo u zajedničku šetnju na kafu.

U svakom slučaju, i ovaj susret je protekao u vrlo lijepoj i konstruktivnoj atmosferi i kvalitetnoj razmjeni ideja i prijedloga. Susret su, kao i do sada sa uspjehom koordinirali i vodili Anita Karadžić i Fuad Subašić.

 
 

Share this Post