DEMOKRATIJA PO MJERI I SHVATANJU LAVA

Prica se kako je lav jednom pozvao lisicu da mu se pridruzi u lovu, ali je ona taj poziv ljubazno odbila. Lav se strasno naljutio zbog nekooperativnosti lisice, pa je upita za razlog neprihvatanja njegovog poziva, a ona mu odgovori:
Lisica:”Vasa ekselencijo, vi znate da mi zivimo u okrilju “zakona dzungle”, a to znaci da je zakon uvjek na strani jacega. Ti si od mene mnogo jaci i ja se tebi ne mogu suprostaviti ili pak odbiti tvoje naredjenje, a to znaci da ces ti sav plijen zadrzati za sebe, dok ce meni ostati samo kosti”.
Lav:”Izgleda da ti jos uvjek zivis u sjeni hladnoga rata. Zar ne znas da mi sada zivimo u epohi mira, medjusobnog uvazavanja i demokratije”?!
Lisica:”Ali sta znaci ta, za mene nepoznata rijec, – demokratija, vasa ekselencijo”?
Lav:”Demokratija znaci da cemo mi popola dijeliti nas plijen i da cu ja tebi dati apsolutno pravo i slobodu u onome sto izaberes”.
Lisica:”Ako demokratija zaista znaci to, sta onda cekamo? Pouzdajmo se u Allaha i hajdemo u lov”!
Sutradan ujutro sretose se lav i lisica na dogovorenom mjestu i u dogovoreno vrijeme, te krenuse u lov. Lovili su citav dan i uvecer je plijen bio jedan zec i gazela.
Kad je doslo vrijeme raspodjele plijena, lisica se obrati lavu :”
Lisica:”Dozvoli mi, uvazeni lave da te potsjetim na obecanje o primjeni demokratije prilikom raspodjele plijena”.
Lav:”Aha, tako je. Naravno, ja sam spreman ispuniti svoje obecanje. Plijen su, kako ti je vec poznato, zec i gazela i ti si apsolutno slobodna da izaberes. Ako zelis zeca, uzmi zeca, a ako zelis gazelu, uzmi zeca”!

 
 

More Posts in Dječiji kutak

 
 

Share this Post