Lejletul Regaib 16.5.2013

Lejletur-regaib – NOĆ ŽELJA, NADE I IBADETA

Danima je Ibrahim a. s., učio dovu u kojoj je molio Allaha dž. š. da arapskom narodu pošalje poslanika. Dova Ibrahim a. s. je pomenuta u Kur’anu i glasi:

Gospodaru naš, pošalji im Poslanika jednog od njih koji će im čitati Tvoje ajete, podučavati ih Knjizi i mudrosti i oplemenjivati ih. Zaista si Ti jak i mudar.” (al-Bekare, ajet 130).

Dvije mubarek noći u mjesecu redžebu: Lejletur-regaib i Lejletul-mi’radž predstavljaju prve vjesnike, nama muslimanima, najdražeg gosta – ramazana.

Noć Lejletur-regaiba bila je prekretnica, koja je objasnila razlog svega stvorenog na ovom svijetu. Ova noć je dala prvoj, jedinoj i pravoj vjeri, najvećeg oslonca, pomagača i borca za vjeru islam. Čista i nježna ljubav hazreti Amine i Abdullaha poklonila je ljudima budući Uzor u svemu.

Vi u Allahovom poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na ovom svijetu i koji često Allaha spominje.” (El-Azhab, ajet 21).

U noći Lejletur-regaiba javili su se vidljivi znaci Poslanika, kojeg je još Isa a. s. najavio svojim učenicima, a što i Kur’an potvrđuje.

Kad Isa, sin Merjemin, reče: O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljen Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji će doći poslije mene. (Es-Saff, ajet 6).

Lejletul- regaib je i noć dova, želja i nade. Imajući na umu da je dova ili molba Allahu dž. š., bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje, nemojmo propustiti da u noći Lejletur-regaiba dokučimo Allahovu milost, blagodat i bereket.

Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orijentaciju i islamsku ravnotežu između duhovnog i materijalnog.

Zato vjernici u ovoj noći mole Allaha dž. š. da im primi tewbu – pokajanje. Ali, vjernici moraju znati da je ovo i noć kada i obične svakodnevne želje i nade mogu uputiti svome Gospodaru Allahu dž. š., koji dove, želje i nade vjernika prima i ispunjava.

S toga braćo i sestre, omladino i džematlije, iskoristimo ovu noć kao signal da je ramadan, najodabraniji mjesec sa najodabranijom noći, vrlo blizu i u ovom vremenskom periodu započnimo temeljite pripreme kako bi smo napravili kvalitetne promjene i što bolje i korisnije proveli dolazeće mubarek dane.

Hamza ef Subasic

14/05/2013

 
 

More Posts in Izdvajamo

 
 

Share this Post