Cestitka predsjednika IZS za Kurban Bajram

BAJRAMSKA ČESTITKA

Poštovane džematlije i džematlijke,

esselamu alejkum                                                                       

Predstojeći Kurban bajram je u utorak, 21.08.2018 god. ili 10. zu-l-hidždže 1439 h. god. a završava se u petak 24.08.2018 god.

Radost bajrama se ne može nikada do kraja opisati. To je emocionalno vjerničko stanje duše i tijela u kojem do izražaja dolazi naša spremnost na odricanje od materijalnih vrijednosti zaradi duhovnosti i dobrih djela.

U tradiciji Ibrahima, alejhi-s-selam, i njegovog sina Ismaila, alejhi-s-selam, svijetu je pokazano, u propisima prinošenja žrtve kurbana, šta znači pokornost svome Gospodaru. U obredima i propisima hadždža je potrebno uložiti tjelesni napor kako bi se ispoštovali propisi hadždža. Stajanje na Arefatu, trčanje između Saffe i Merve, tavaf oko Kaabe, posjeta džemretima, ukazuju na ovodunjalučku i životnu progresivnost koju treba razumijevati u skladu sa kur`anskim i hadiskim porukama. Naš Poslanik Muhammed, alejhi-s-selam, je svojim govorom i postupcima na oprosnom hadždžu u Mekki pokazao i poručio muslimanima kako da čuvaju vjeru i izvršavaju njene propise.

Cijeli životni vijek jednog muslimana je ibadet koji ima svoj početak i kraj. Između početka i kraja u našim životima je činjenje dobrih i korisnih djela. Naš odgoj, obrazovanje, izučavanje, istraživanje, studij, savjetovanje, neumorni rad u ovodunjalučkim obavezama je naša životna zadaća. Posebnu odgovornost imamo za generacije koje dolaze poslije nas. Koje stasaju u ovom društvu. Trebamo ih obrazovati korisnim i kvalitetnim znanjem, lijepim odgojem i pozitivnim odnosom prema životu. To je mukotrpan proces ali jedini ispravan.

Bošnjaci su evropski narod koji ima svoju historiju, domovinu, tradiciju, kulturu, jezik i vjeru. Narod koji svoje bajrame obilježava na različite načine i mogućnosti. Budimo dostojanstven, ponosan i odgovoran narod koji gradi svoju budućnost u zajedništvu.

U ime Izvršnog odbora Islamske zajednice Stuttgart i u svoje lično ime svima vama i vašim porodicama želim

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Dr. Muhamed Bascelic

Predsjednik IZ Stuttgart

Dieser Beitrag wurde unter Aktuelno veröffentlicht. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*