Ramazanska poruka imama Hamze Subašića

Poštovane džematlijke, džematlije, djeco i omladino!

Još jednom ulazimo u najodabraniji vremenski period – Ramazan. Vrijeme je da počnemo razmišljati o sebi. Stariji smo još jednu godinu. Bliži smo putovanju koje ne možemo ni odgoditi, ni otkazati. Spremamo li se na to putovanje? Ono je dugo, naporno i neizvjesno. Zato je Allah dao čitav dunjaluk za pripreme na ovo putovanje.
“Radi za dunjaluk toliko koliko ćeš boraviti na njemu, a za akhiret toliko koliko ćeš boraviti na njemu”!
“Ako želiš znati šta te čeka kod Allaha, razmisli šta ćes ti ponijeti Njemu”!
Ovo je još jedna prilika, a islam uvjek nudi priliku, jer džehennem je strašno boraviste. Misliš li brate o tome i ti sestro?!

Ramazan je mjesec takvaluka, čestitosti i zaštite.

Ramazan je uvijek donosio veliki khajr za muslimanski ummet.
U ramazanu je objavljen kur’an:”I mi smo vam objavili Knjigu koja o vama govori”! Jesmo li se našli u našoj Knjizi?! Tražimo li se tamo? Šta za nas znači Kur’an?! To je univerzalna poruka od Stvoritelja.
U ramazanu je propisan post kao sredstvo i način, a ne kao cilj. Ni namaz nije cilj, već sredstvo. Ni zekat nije cilj, ni hadž nije cilj. To su načini postizanja cilja. To su ibadeti kojima se postiže Allahovo zadovoljstvo.

Propisuje vam se post:“Leallekum tettekun”! Da budete čestiti. Da se zaštitite od onoga sto izaziva srdžbu Allaha. Da se zaštitite džehennemske vatre. Da se zaštitite od bolesti. Organskih i duševnih. Bolesti pojedinca i ummeta. Da se zaštitite jedni od drugih. Da zaštitite društvo, porodicu, mladića djevojku, kćer, sina. Da se zaštitite nagona i strasti. Od razvrata i fesada. Da zaštitite sebe od sebe!
“Sumu tesihhu”! “Postite, pa ćete biti zdravi”! Tako kaže naš poslanik Muhammed, s.a.v.s.
“Post je zaštita”! Kako kratka, a sadržajna misao našeg Poslanika. Razmislimo od čega je sve post zaštita. Koga sve post štiti, od koga i čega?!

Ramazan je mjesec promjena.

Ne bi valjalo da ostanemo isti. Slab iman mora postati jači. Tamo gdje ga nema, ramazan je prilika da nastane. Ostavlja se negativno, a čini dobro. Nivo znanja se podiže. Lijenost i nemarnost smjenjuje briga za sebe, svoj ummet. Svaki dan opominje prolivena muslimanska krv, izvadjene kosti i lobanje, progoni, siromaštvo, bijeda, glad, bolest, milostinja. Zar to nije dovoljan razlog za nespavanje?! Brate i sestro mislimo li o ovome? Možemo li mirno spavati?

Ramazan je mjesec akcije, djela, plana i želje ka “gore”.

Zato budimo iman u sebi. Mu’min je ključ svakog dobra, on treba da spriječava svako zlo. Ne smije biti ravnodušan ili saučesnik.
Naš cilj je ibadetom postići Allahovo zadovoljstvo. Zato sve pretvorimo u ibadet.
Težimo uvijek ka višem cilju. Visoko je firdevs ! Džennet je suviše čist. Njegove rijeke žubore. Hurije suviše lijepe. Voće suviše slatko.
Čitajmo o svojoj historiji, o poslanicima, ashabima, ljudima od ambicije, čitajmo o generaciji Salahudina Ejjubije, Muhammeda Fatiha….
Iskoristimo svaki minut za nove impulse imana. Allah se zaklinje vremenom.
Pogledaj ko ti je u društvu. “Čovjek je vjere onoga s kim se druži, pa nek vidi s kim će se družiti”! Kuću posjećuje samo čestit i hranu jede samo čestit!
Ne zaboravi noćni namaz, dovu, zikr. Sjeti se Poslanikovog namaza u noći.
Neka svaki dan obilježi vird Kur’ana. Ali, neka to bude studija o svakoj riječi, traženje sebe u Kur’anu.
Da’wa. Imaš li brata, sestru, baba, majku, sina, kćer. Aman koliko ih je!

Allah će nas pitati za život, za mladost, za zdravlje, za imetak, za znanje, za sve što smo morali sačuvati i staviti u službu islama.

Svima Vama i Vašim najmilijima
Ramadan mubarek!
29. ša’bana 1439.h.g.
Imam Hamza Subašić

Dieser Beitrag wurde unter Aktuelno, Izdvajamo veröffentlicht. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*