Iftar sa prijateljima IZ Stuttgart

U iftarsko vrijeme 12.06.2017 g. u Islamskoj zajednici Stuttgart bilo je svečano. Povod je bio iftar sa prijateljima IZ Stuttgart. Ovaj zajednički iftar se organizuje posljednih petnaest godina i okuplja uglavnom prijatelje džemata koji su različitih vjerskih ubjeđenja. Među zvanicama koje su se odazvale ove godine su bili: Konzul u generalnom konzulatu Bosne i Hercegovine u Stuttgartu gopsodin Mirza Husic, predsjednik IZBNJ Pašo ef. Fetić, muftija, predstavnik Ministrastva za kulturu, omladinu i sport u Baden Württembergu dr. Silvan Eppinger, predstavnik grada Stuttgarta za integraciju gospodin Gari Pavković. Predstavnici katoličke crkve dr. Wolfgang Rödl ispred biskupije Rottemburg-Stuttgart te katoličke akademije Rottemburg-Stuttgart brojni članovi na čelu sa dr. Christian Ströbele, predstavnici evangelističke crkve na čelu sa svećenikom Frieder Kobler. Ispred IZBNJ za Medžlis BW Enver ef. Pašalić, glavni imam, kao i brojni predstavnici islamskih zajednica u Baden Württembergu DITIB-a, IGBD-a, VIKZ-a, IGBW-a i drugih.

Za prediftarski program se pobrinuo omladinski krug IZ Stuttgart učenjem Kur`ana, prijevodima i nekoliko ilahija. Prisutnima se obratio bivši predsjednik džemata dr. Ferid Kugić koji je govorio o važnostima susreta među ljudima različitih vjerskih usmjerenja u toku ramazana. Predsjednik džemata dr. Muhamed Baščelić je u svom obraćanju se dotakao problematike javnog diskursa o muslimanima i pozicije u kojoj se nalaze muslimani u Njemačkoj. Govorio je o bosanskom iskustvu islama, kulturološkoj prednosti Bošnjaka u odnosu na druge ali se osvrnuo i na nerazumijevanje u naučnom i javnom diskursu o muslimanima. Predsjednik IZBNJ Pašo ef. Fetić je u svom kratkom obraćanju istakao važnost ramazana i činjenja dobrih djela u ovom mjesecu.

U drugom dijelu programa se obratio svećenik Frieder Kobler i govorio o važnosti dobre saradnje sa IZ Stuttgart za vrijeme dr. Kugića i istakao neophodnost zajedničkog rada na promicanju zajedništva u društvu. Dr. Wolfgang Rödl predstavnik biskupije je u svom obraćanju se osvrnuo na historijski kontekst interreligijskog dijaloga u Evropi i za ovu priliku uručio predsjedniku džemata encikliku LAUDATIO SI od sadašnjeg pape Franje koja govori o „Brizi za zajedničku kuću“ Evropu.

Bila je ovo lijepa prilika da se potvrde prijateljstva i razmijene nova iskustva u radu za dobrobit društva.

Podršku u realizaciji programa su pružili članovi Izvršnog odbora, vrijedna omladina i džematlije IZ Stuttgart koji su i ovaj put svojim radom potvrdili oprijedeljenost da naglase sve pozitivne vrijednosti muslimana u ovom društvu. Hvala im.

Pripreme za iftar i program iftara popratila je SWR Televizija Baden Württemberg čiji trominutni prilog od 13.06.2017 možete pogledati na našoj web prezentaciji. U galeriji fotografija možete vidjeti dio atmosfere sa ovog iftara.

Pisao: Dr. Muhamed Bascelic

Dieser Beitrag wurde unter Uncategorized veröffentlicht. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*