Ramazanska cestitka predsjednika IZ Stuttgart

R A M A Z A N S K A Č E S T I T K A

Poštovane džematlije i džematlijke,

u susret nam dolazi naš dragi gost, mjesec milosti, mubarek ramazan. Mjesec ramazan je prilika da ovaj životni tempo na trenutak zaustavimo i pokušamo da se okrenemo iza sebe, da vidimo šta smo do sada ostvarili, šta smo postigli i šta imamo još da ostvarimo. Ovo je mjesec kada preispitujemo naš odnos prema dragom Bogu, našoj porodici, našem komšiluku, našem džematu i ovome društvu. Sloboda koju uživamo u našoj svakodnevnici nas obavezuje da budemo odgovorni. Da čuvamo vrijednosti slobode i slobodu drugih, jer naša sloboda prestaje tamo gdje počinju prava drugih.

Izuzetno je važno da u ovome vremenu budemo odgovorni građani ovoga društva. Da brinemo o sebi i svome džematu, jer čuvanje identiteta traži dobro i korisno djelo. Naše ponašanje treba da bude primjer drugima. Naši ibadeti u ramazanu će biti najbolji primjer koliko smo shvatili našu ulogu muslimana i koliko pružamo dobra ovome društvu.

Mubarek ramazan je prilika da uz naše iftarske sofre okupimo porodicu, da osjetimo radost ramazana u zajednici. Bošnjaci i Bošnjakinje imaju lijepu ramazansku tradiciju organizovanja zajedničkih iftara, teravija, ibadeta, ramazanskih mukabela i drugih ramazanskih radosti. Čuvajmo tu tradiciju kao najdraži dar naših djedova, očeva i majki koji su njegujući lijepu međusobnu komunikaciju ostavili nama u emanet veliki zalog za ahiret. Naši iftari neka nas uvijek podsjete na one koji nisu u prilici zajedno iftariti, koji nemaju bogatu trpezu, koji trebaju našu pomoć. Nastojmo da u postu osjetimo blizinu našeg Gospodara kroz brigu za drugoga.

Čuvajmo jedni druge, čuvajmo svoj narod i svoju vjeru. U tom čuvanju je naša ljepša budućnost.

U ime Izvršnog odbora IZ Stuttgart i u svoje lično ime želim Vam lijepe i berićetne ramazanske dane.

Ramazan šerif mubarek olsun

 

Dr. phil. Muhamed Baščelić

Predsjednik

 
 

Share this Post