U Stuttgartu je Bajram uvijek poseban doživljaj (Bajram u slici i rijeci)

Već na sabah namazu u subotu na kurban bajram prostorije Islamske zajednice Stuttagrt su bile ispunjene džematlijama, djecom i omladinom. Sve je bilo u znaku bajrama. Napolju su ptice izvodile svoje jutarnje kajde i virtuozne letove, a duše stopljene u dove isčekivale Allahovu milost. Svugdje je tekla neka posebna energija. Poslije sabaha proučeni jasin poslat je dušama što u Berzahu  nestrpljivo čekaju dunjalučke habere. Sve je nekako spontano, rutinski skladno i samo po sebi teče svojim tokom. Sabahska poruka Emsada Ćosića nanizana u kitnjaste rečenice plela je vijenac bajramske cjeline i ljepote. Odmjereno, jasno i u bajramskome stilu. Na nivou. Dan je diskretno potiskivao posljednje ostatke noći. Polahko se gubi i nestaje disanje sabaha. Zraci se odlučno prokradaju kroz krošnje stabala i miluju zidove oaze islama, ulazeći u oazu duševnoga mira. Imam najavljuje mlade, poletne i pune entuzijazma dojučeršnje nestašne dječake u mektebu, a danas ambiciozne arhitekte Adisa i Adnana, da prezentiraju plan uređenja džamijskoga dvorišta sa munarom, šadrvanom, otmenim ulazima i ostalim sadržajima. Oči pune, a duše trepere od radosti. Srca užurbano kucaju. Akcija počinje: Šebo Nail 100, Šebo Saud 100, Prošić Nihad 500, Prijić Hamdija 500, Ahmed 200, XY 50…….. i tako 15.000 eura! Akcija se zove „Natjecanje za džennet“ i vodi se svakog bajrama.

U petak, kad se spojiše džuma namaz i stajanje na Arefatu, imam je tako živo i autentično prenio arefatske poruke Poslanika: život insana, njegov imetak, njegovo dostojanstvo i integritet ličnosti su sveti pojmovi. „Zaista su samo vjernici braća“, „…nemojte iza mene postati kafiri, da jedni drugima skidate glave“, „ emanet predajite onome kome pripada“, „bojte se Allaha za svoje žene“, „ja ću se na sudnjem danu ponositi vašim brojem, pa mi ne ocrnite obraz toga dana“! „Podignite jezike sa muslimana“! Od tih poruka ježila se koža i dizala kosa na glavi.

U bajramskoj hutbi samo pet ajeta i par kudsi hadisa. Dosta. Nekome i previše. Ko će nositi taj teret?! „O vjernici, uvijek budite svjesni Allaha i neka svako (po)gleda šta je sebi pripremio za sutra…“! „O vjernici, čuvajte sebe i svoje porodice, svoju čeljad od vatre čije će gorivo biti ljudi i kamenje“! O sine moj, o kćeri….

„O vjernici, činite ruku’, činite sedždu, činite ibadet samo vašem Gospodaru, činite khajr pa ćete uspjeti“! Jasni znakovi na putu izazova, iskušenja, nevolja i nedoumica.

„ O vjernici, o sebi se brinite, ne može vam štetu nanijeti onaj ko je u zabludi ako ste na pravome putu“!

„Čovječe, stvorio sam te da Mi činiš ibadet, pa se ne igraj. Ako budeš zadovoljan sa onim što sam ti odredio, bićeš rahat, miran, stabilan i zadovoljan, a kod Mene imati posebno mjesto. Ne budeš li zadovoljan sa mojom odredbom, pokorit ću te dunjaluku pa ćeš se satrati, a od nafake ćeš dobiti samo ono koliko sam ti odredio“!

Safovi kipte od snage, rame uz rame, duše se radosno dodiruju, klikću, srca trepere. Allahu ekber! U jedinstvu i slozi je snaga!

Nakon srdačne bajramske čestitke predsjednika Dr. Kugića, usljediše zagrljaji . Muminski.  I ukusna Azeminina bajramska torta tako velika  i dovoljna za sve. Bajram šerif mubarek olsun.

 
 

Share this Post