Post – iako različito shvaćen i prakticiran, ipak je jedna od vezujućih niti među religijama

U srijedu 16.jula u prostorijama IZ Stuttgart upriličen je svečani program povodom iftara čija je glavna tema bio post kroz prizmu judaizma, kršćanstva i islama. Organizatori susreta bili su IZ Stuttgart, Haus Abraham i Kristlich-islamisches caffe. Bio je to susret različitih udruženja iz sve tri religije, a koji je pratila TV ekipa SWR televizije, koja će od snimljenog materijala napraviti vrijednu reportažu o saradnji, zajedničkim projektima i međusobnom razumijevanju pripadnika različitih vjera i udruženja Stuttgarta i okoline.

Na početku programa uvodni odlomak Kur’ana proučio je hfz. Sead Subašić, a prisutne je ispred IZ Stuttgart pozdravio i obratio im se predsjednik džemata Dr. Ferid Kugić. O postu u judaizmu govorio je rabin gosp. Puškin, o postu u kršćanstvu gosp. Heiner Küenzlen, a o postu u islamu gosp. Rijad Ghalajini. Iz izlaganja se moglo zakjlučiti da je post po shvatanju sve tri religije način približavanja Gospodaru-Stvoritelju, oplemenjivanja duše i poboljša(va)nja odnosa čovjeka spram svega što ga okružuje.

Gospodin Dürr je govorio o osnivanju i nastanku udruženja  Kršćansko islamski caffe (CIBZ), njenim ciljevima, projektima i dosadašnjem radu, te potrebi ovakvih susreta, druženja, saradnje, uspostavljanja dijaloga i realizaciji zajedničkih projekata od opšteg interesa.

Ispred Evangelističke crkve iz Stuttgart-Wangena, gosp.  Joachim Wolfer, (Pfarrer), ovim povodom je poklonio monografiju preko 700 godina stare Michael crkve iz Wangena, istakavši između ostaloga da „smo mi svi braća i sestre po Bogu i da nam je On jedan jedini i zajednički Bog, samo što to neki još ne shvataju“.

Nakon završenog prediftarskoga programa začuo se ezan za akšam namaz, a hladnom vodom i sočnim hurmama postači su zaokružili svoj post za taj dan čekajući nagradu od svoga Gospodara na sudnjem danu. I dok su vjernici obavljali namaz, ostali su sa punim poštovanjem i pažnjom posmatrali te skladne pokrete pokornosti robova svome Gospodaru. Nakon obavljenog akšam namaza učesnici susreta su imali priliku probati Allahove blagodati kroz razna jela spremljena vrijednim rukama, sklapati nova poznanstva, razmijenjivati mišljenja i iskustva i dogovarati naredne zajedničke projekte i druženja.

 

 

 
 

Share this Post